Privatlån till aktiebolag

Ett aktiebolag får inte låna ut pengar till sina ägare. Däremot får en ägare ge ett privatlån till sitt aktiebolag.

När det kommer till privatlån till aktiebolag finns det inga begränsningar i hur stor summan får vara utan det viktiga är att ditt företag är i behov av kapital.

Ränta på privatlån till aktiebolag

När du som ägare ger ett privatlån till ditt aktiebolag tar du en risk och har därmed rätt att ta ut ränta på pengarna. Här gäller det att denna ränta måste vara marknadsmässig. Det kan dock vara svårt att veta vad som är marknadsmässig. Man kan då se över vad aktiebolaget skulle fått betala i ränta om man gått till en annan långivare för samma lånebelopp och säkerhet.

Räntekostnaden på ett privatlån till aktiebolag är avdragsgill för aktiebolaget. Personen som ger ett privatlån till aktiebolag beskattas med 30 % på ränteintäkten.

Säkra ditt privatlån till aktiebolag

För att du som privatperson ska få tillbaka de pengar som du lånar till ditt aktiebolag är det viktigt att skriva dokument. När ett privatlån ska ges till ett aktiebolag bör ni formellt skriva handlingar om lånebelopp, ränta och eventuell amorteringsplan. Skulle företaget gå i konkurs är detta viktigt för att ha en chans att få tillbaka pengarna.

Kortfristiga privatlån till aktiebolag

Dessa kortfristiga privatlån till aktiebolag kan vara egna utlägg som inte direkt ges ersättning på. Dessa lån tas vanligtvis ingen ränta på utan betalas ut vid nästa lön eller annat tillfälle.

Ett kortfristigt lån definieras av att lånetiden är mindre än ett år. Därmed kan det även finnas kortfristiga lån där ränta tillkommer. Det beror på hur stora summor och hur avtalet mellan aktiebolaget och privatpersonen ser ut.

Långfristiga privatlån till aktiebolag

Ett långfristigt privatlån till aktiebolag definieras av att låneperioden är längre än ett år. På dessa lån tillkommer vanligen en ränta och en amorteringsplan läggs upp.

Läs mer om olika låneformer

företagsleasing liten
företagslån liten
liten företagskredit
investeringslån liten
starta eget lån liten
fastighetslån liten