Företagslån aktiebolag

Ett aktiebolag är en juridisk person vilket innebär att ägarna inte har ett personligt ansvar för ett företagslån. Om till exempel ett aktiebolag går i konkurs är det inte ägarna som ansvarar för betalningar utan det är bolaget som egen juridisk person.

Det är däremot vanligt att banken kräver att en ägare går i personlig borgen för att få ett lån. Läs mer om detta nedan under säkerheter vid företagslån för aktiebolag.

Företagslån för aktiebolag är väldigt vanligt och sköts de på ett bra sätt kan det hjälpa företaget att bli mer lönsamt.

Ett aktiebolag tar ofta ett företagslån för att växa och expandera. Det kan handla om att köpa in nytt material och maskiner. Detta kan gälla både för nya och etablerade aktiebolag.

Ibland behöver aktiebolaget ta sig ur en tillfällig ekonomisk kris och då kan ett företagslån hjälpa. Glöm inte att alla företagslån ska betalas tillbaka och det tillkommer räntekostnader och övriga avgifter. Därför bör det alltid göras en kalkyl för att se om aktiebolaget har möjlighet att betala tillbaka lånet under uppsatt tid.

Personlig borgen – företagslån aktiebolag

  • Är det inte ditt eget aktiebolag som du ska gå i personlig borgen för bör du ta del av långivarens kreditupplysning för att se om det finns dolda kostnader.
  • Företagslån som ligger på många år kan bli dyra i slutändan. Undvik dessa företagslån.
  • Det kan handla om stora summor som ska betalas tillbaka på ett företagslån. Försök få en begränsad återbetalningsskyldighet om det gäller större lån.
  • Se över vilka försäkringar som finns tillgängliga för att skydda dig om det skulle hända något oväntat med aktiebolaget.

Det kan gå att få ett företagslån för aktiebolag utan en personlig borgen. Långivaren kräver då att aktiebolaget uppfyller en del andra krav för att ge långivaren trygghet i företagslånet. Detta kan t.ex. vara att aktiebolaget har en välskött ekonomi och inte har några skulder eller skatteskulder.

Säkerhet - företagslån aktiebolag

När ett aktiebolag tar ett företagslån krävs det oftast att en av ägarna eller tex VD går i personlig borgen för företagslånet. Detta innebär att denna person står som skyldig att betala tillbaka företagslånet om aktiebolaget av någon anledning inte kan betala tillbaka lånet.

bokföring avdragsgillt

Företagslån för aktiebolag – avdragsgillt

När ett aktiebolag tar ett företagslån som är direkt till företaget blir ränta och avgifter avdragsgilla. Det som är viktigt att känna till är att endast kostnader som är kopplade direkt till att verksamheten ska få inkomster får dras av.

pengar - avdragsgillt bild

Vad betyder avdragsgill för aktiebolag?

Avdragsgillt betyder att företaget inte inkluderar dessa kostnader i det skattemässiga resultatet. Aktiebolaget får bokföra dessa som en kostnad. Det innebär då att ränta och månadsavgifter kan bokföras som kostnader.

Fördelen med detta är att kostnader gör att vinsten minskar i aktiebolaget. En minskad vinst innebär en lägre skattekostnad på resultatet.

Att tänka på

Några saker är bra att känna till innan ett företagslån för aktiebolag tas. Det är exempelvis viktigt att redovisa kapitalförluster om de överstiger hälften av aktiekapitalet i aktiebolaget. Detta då ägarna blir personligt betalningsskyldiga om någonting redovisas fel. Det är nämligen så att friheten från det personliga betalningsansvaret inte gäller vid slarv eller oaktsamhet. Om man redovisar fel kan det även påverka möjligheten att få ett företagslån nästa gång man ansöker om ett.

Läs mer om olika låneformer

företagsleasing liten
företagslån liten
liten företagskredit
investeringslån liten
starta eget lån liten
fastighetslån liten