Investeringslån

Ett investeringlån innebär att företaget lånar pengar för en investering som ska göras i verksamheten eller en extern investering. Detta kan vara allt från om- eller tillbyggnad av fastigheter, inköp av varor eller inventarier till att köpa möbler eller inredning till kontoret. Beroende på investering kan man göra avskrivningar samt dra av momsen.

Ofta krävs dessa investeringar för att verksamheten ska kunna fortsätta att expandera eller i andra fall för att kunna överleva. Vid dessa investeringar är det vanligt att man behöver kapital utifrån och då är ett investeringslån en bra lösning. Företagen får då möjlighet att fördela kostnaden över tid och kan därmed göra den nödvändiga investeringen och se sin verksamhet växa.

Investeringslån för alla bolagsformer

Alla olika företagsformer, vare sig det är aktiebolag, enskild firma eller handelsbolag, kan använda sig av ett investeringslån. Ofta kräver banken en säkerhet eller borgen men det finns även de som erbjuder investeringslån utan säkerhet.

Köpa aktier i aktiebolaget.
Köpa andelar i ett handelsbolag eller enskild firma.
Köpa innehållet i ett företag, så kallade inkråmet.

Kostnader för investeringslån

Du kan välja mellan en rörlig ränta, ett räntetak eller en fast ränta. Vilken av dessa du väljer påverkar vilken räntekostnad du kommer att få på lånet. Vid en rörlig ränta är det lite svårare att beräkna hur mycket kostnaden kommer att bli men du kan lägga på en liten del för eventuell räntehöjning för att försäkra dig om att ni även skulle klara en sådan. Är man osäker på hur hög ränta man klarar av är det bra att välja en fast ränta.

Vilka övriga kostnader som tillkommer och storlek och återbetalningstid på lånet beror på vilken typ av investering som företagslånet ska användas till. Din amorteringsplan bestäms ofta utifrån livslängden på den investeringen du ska göra med investeringslånet.

Som vi nämnde innan kan man få göra avdrag för momsen för den investering som görs med investeringslånet.

Säkerhet vid investeringslån

Är man ett mindre företag krävs det ofta att en eller flera ägare eller VD går i personlig borgen för investeringslånet. Dessa personer åtar sig då ansvaret för att skulden betalas tillbaka om företaget inte skulle kunna detta.

Vill man istället ställa en säkerhet mot lånet istället för att behöva gå i personlig borgen stället ofta långivaren höga krav. En säkerhet kan vara att belåna en industri- eller affärslokal eller en företagsinteckning.

Krav vid investeringslån

Ett krav för att få investeringslån är ofta att företaget har funnits i flera år och att de kan påvisa en hög omsättning.

Förutom detta så tillkommer de övriga krav som en långivare alltid ställer vid en ansökan om företagslån. Du får visa dina tidigare resultat och balansräkningar samt beroende på bolagsform och företag även din personliga ekonomi.

Läs mer om olika låneformer

företagsleasing liten
företagslån liten
liten företagskredit
investeringslån liten
starta eget lån liten
fastighetslån liten